Website

Tips voor het beheren van jouw WordPress website

16-04-20
Twan Nieborg
3 minuten

Gefeliciteerd, je WordPress website is af en staat online! Veel mensen denken dat wanneer de website klaar is ze hier geen omkijken meer naar hebben, dit is echter niet waar. Het is belangrijk om na livegang op een juiste manier om te gaan met jouw website. Door je website onderhoud goed op orde te hebben zorg je er voor dat de website up-to-date blijft, zijn snelheid behoudt en beter beschermd is tegen hackers. In deze blog geven we 8 handige tips voor het beheren van je website zodat je nog lang kan genieten van jouw WordPress website.

Wordpress en geïnstalleerde plugins brengen regelmatig updates uit. Houd deze in de gaten zodat je altijd de nieuwste versies hebt  van WordPress en plugins die gebruikt worden op je website. Deze updates lossen vaak bepaalde gebreken op in de programmatuur en kunnen er soms voor zorgen dat de website sneller reageert.

Wanneer je deze updates niet doorvoert dan kan dat ervoor zorgen dat je website in de loop der tijd trager wordt of niet meer optimaal werkt. Naast dat updates gebreken op kunnen lossen en soms snelheidswinst opleveren zorgen updates er ook voor dat je website veilig blijft. Door te updaten verklein je de kans dat er in de website een veiligheidslek zit waar misbruik van gemaakt kan worden.

Door regelmatig back-ups te maken zorg je ervoor dat je altijd weer terug kan gaan naar een eerdere versie van de website. Dit is handig als er bijvoorbeeld iets verkeerd is gegaan bij het doorvoeren van een aanpassing of een update. Het terugzetten van een back-up kost vaak minder tijd dan het herstellen van de ontstane problemen.

Het is belangrijk om je website “schoon” te houden. Dit doe je door pagina’s, afbeeldingen, gebruikers of blog berichten die niet gebruikt worden te verwijderen. Vergeet hierbij ook de prullenbak niet te legen. Op deze manier houd je het het beheren van de website overzichtelijk voor jezelf en blijft de server schoon. Hierdoor zal je website sneller reageren en minder snel vol raken. In een opgeruimd huis kan veel sneller gewerkt worden dan volgepakte archiefkast.

Houd je website schoon

De snelheid van je website hangt onder andere af van de afmetingen van de afbeeldingen. Het is daarom belangrijk het juiste formaat afbeeldingen te uploaden.

Voor een beeldvullende afbeelding heb je bijvoorbeeld minimaal een afbeelding van 2000px breed nodig maar voor een profiel foto is een kleiner formaat vaak al voldoende. Daarnaast is het belangrijk rekening te houden met het bestandsformaat. Er zit bijvoorbeeld een aanzienlijk verschil tussen de grootte van de afbeelding als je deze opslaat in jpeg of png. Zo heeft Photoshop een ingebouwde tool om de afbeelding op te slaan voor het web. De afbeelding wordt dan nog iets kleiner.

Het is belangrijk dat je ervoor zorgt dat alle informatie op de website up-to-date is. Pas openingstijden en contactgegevens tijdig aan. Niets vervelender dan dat jouw (potentiële) klant voor een dichte deur staat.

Wees consistent in het gebruik van kleuren, kopjes, lettertypes enz. Hierdoor blijft de website overzichtelijk. Wanneer je niet consistent dezelfde stijl aanhoudt komt de website er rommelig uit te zien en komt de boodschap minder professioneel over.

Een duidelijke SEO strategie zorgt ervoor dat er meer organisch verkeer naar jouw website wordt geleid. Om goed gevonden te worden zijn er een hele hoop zaken die geregeld moeten worden. Het is handig om hier een plug-in voor te installeren binnen WordPress. Deze neemt een hoop zaken uit handen. Een voorbeeld van zo’n plug-in is WordPress SEO plugin of Yoast SEO.

Nadat jouw website live staat wil je natuurlijk weten waar de website bezoekers vandaan komen, hoe zij door de website navigeren en welke pagina’s zij bezoeken. Deze informatie kun je verzamelen in Google Analytics. Hiervoor dien je de WordPress website te koppelen aan Google Analytics. Het is belangrijk om de informatie die je hiermee verzameld op een geordende manier op te slaan zodat je waardevolle analyses kunt maken.

Hopelijk ben je een stukje meer te weten gekomen over het beheren van jouw WordPress website. Voor veel van onze klanten verzorgen wij het onderhoud. Vragen? Neem dan gerust contact met ons op, wij helpen je graag verder. Daarnaast kan je ons volgen op LinkedIn of je aanmelden voor onze nieuwsbrief. Zo blijf je op de hoogte van interessante trends en ontwikkelen.

Front-end developer & Support

Twan reist graag, is gefocust en kan goed luisteren; niet alleen naar muziek, maar ook naar jouw wensen als klant. Hij doet er dan ook alles aan om jou als klant te helpen en je blij te maken met je website.