Website

Waarom jij jouw website van HTTP naar HTTPS moet overzetten

17-10-18
Robin van Aalst
3 minuten

Veilig internetten wordt een steeds groter issue. Google Chrome werkt daarom momenteel aan de overgang van HTTPS:// als standaard. Sinds afgelopen juli krijgen alle websites zonder deze beveiligde omgeving een ‘onveilig’ melding. Het doel is namelijk om voor zoveel mogelijk privacy (hallo AVG) en veiligheid voor internetgebruikers te zorgen. We geven 4 redenen waarom jij jouw website over moet zetten naar een HTTPS-verbinding.

HTTPS staat voor Hypertext Transfer Protocol Secure. Klinkt als een heleboel abracadabra, maar het komt erop neer dat het een manier is waarmee een browser (zoals Google Chrome) veilig verbinding kan maken met een website. Gegevens die worden ingevuld, zoals wachtwoorden en persoonsgegevens worden versleuteld en dus onherkenbaar gemaakt tot het moment dat de gegevens bij de website terecht komen. Mochten in deze milliseconden jouw gegevens worden onderschept door bijvoorbeeld een hacker, dan kunnen zij dus niet meelezen. Bij HTTP is er geen sprake van deze versleuteling. Dat betekent dat een hacker jouw data kan lezen. Dat wil je natuurlijk niet.

Waarom moet je dan over naar een HTTPS-verbinding? We geven je vier belangrijke redenen:

  1. Een HTTPS-verbinding zorgt voor betere beveiliging: zoals hierboven ook al beschreven staat, worden uitgewisselde persoonsgegevens beter beschermd. Een hacker kan jouw gegevens niet lezen, mocht hij deze onderscheppen.
  2. Het geeft meer vertrouwen bij je doelgroep: als de websitebezoeker ziet dat de verbinding beveiligd is, weten zij dat hun gegevens veilig zijn op jouw website. Het wint vertrouwen. Daarbij geldt: hoe meer bezoekers zich op hun gemak voelen op jouw website, hoe groter de kans dat ze geneigd zijn te converteren.
  3. Google ziet het als een ranking-factor: Google beloont websites met een HTTPS-verbinding met een hogere ranking in de organische zoekresultaten. Het draagt dus indirect bij aan een betere vindbaarheid. Het gaat voorlopig nog wel om een klein ranking voordeel, maar Google heeft aangegeven in de toekomst websites met HTTPS hoger te ranken dan een HTTP-website.
  4. Google Chrome gaat uitgebreid waarschuwen: sinds deze maand gaat Google uitgebreid waarschuwen bij websites met een onbeveiligde verbinding. Je website is dan nog wel te bezoeken, maar Chrome raad je dat af met een felrood scherm. Dat is niet gunstig voor het vertrouwen van je websitebezoeker en de kans dat een bezoeker dus nog eens terugkeert naar jouw website na zo’n waarschuwing, is een stuk kleiner.

Om er zeker van te zijn dat de beveiliging van jouw website goed is, heb je een SSL-certificaat nodig op je website. Een beveiligde verbinding is te herkennen aan het slotje in je webbrowser. Heeft jouw website nog geen beveiligde HTTPS-verbinding? Wacht dan niet langer! Wij kunnen je helpen met het selecteren van het juiste SSL certificaat en het SSL-ready maken van jouw website.

PS We hebben ons best gedaan om dit verhaal zo makkelijk mogelijk uit te leggen. Wil je toch graag de nerd-versie? Bel ons dan op 071 36 27 963 en vraag naar Robin. Hij legt het je maar al te graag uit!

Mede-eigenaar

Het web heeft geen geheimen meer voor Robin. Robin is mede-eigenaar van Secure Design en is daarnaast een echte online tovenaar. Hij heeft uitgebreide kennis van de technische achterkant van websites en systemen.