Website

Waarom jij ook een seamless pattern op je website wil hebben

05-12-18
Gino Schreve
2 minuten

Wil jij dat jouw website eruit springt ten opzichte van concurrenten? Belangrijk is dan om onderscheidend te zijn. Dit kun je doen door een seamless pattern op je website te gebruiken. Je ziet deze unieke patronen steeds vaker terugkomen op websites. Maar wat is een seamless pattern en waarom zou jij dit ook op je website moeten toepassen? Dat vertel ik je vandaag.

Een seamless pattern is een soort ‘tegeltje’ met daarop een patroon. Dat patroon kan van alles zijn: een leuke print die je op internet vond en wil gebruiken (let dan wel op auteursrechten) of juist een onderdeel van je logo. Langs de randen van het tegeltje is het patroon afgesneden. Als je dit tegeltje continu zou herhalen langs de zijkanten, dan sluit deze naadloos aan op het volgende tegeltje. Op die manier kun je het patroon op het tegeltje oneindig laten terugkomen en deze zal altijd naadloos aansluiten. Of ook wel ‘seamless’ aansluiten.

Dit zijn onze seamless patterns

Een seamless pattern is onderdeel van de branding van je bedrijf. Door bijvoorbeeld een element uit je logo te pakken en deze te herhalen als patroon, creëer je herkenbaarheid. Als een bezoeker je website bezoekt en vervolgens dit patroon in een andere uiting tegenkomt, zal hij jouw patroon herkennen. Bovendien geeft het een gaaf en uniek effect aan je website. Geen enkel ander bedrijf zal exact jouw patroon gebruiken.

Op je website zijn er twee manieren waarop je het patroon terug kunt laten komen. Kies er bijvoorbeeld voor om deze als achtergrond of rij toe te voegen om het geheel te breken. Deze kun je dan als standaard instellen: dat betekent dat het patroon mee beweegt tijdens het scrollen. Dat hebben wij bijvoorbeeld op onze blog-overzichtspagina. Maar je kunt hem ook vastzetten en dat de content van je website eroverheen scrolt. Dat noemen we fixed. Benieuwd hoe dat eruit ziet? Kijk dan eens op de website van Fongers & Fongers en scrol vooral even naar beneden.

Vind je zo’n patroon toch niet bij jouw website passen, maar wil je wel herkenbaar zijn? Dan kun je ook kiezen om er een variatie op te maken. Je pakt dan nog steeds hetzelfde element uit je logo, maar zet hem dan in als watermerk. Zet het element bijvoorbeeld over je foto’s of gebruik hem als detail in rijen of blokken op je website. Kijk bijvoorbeeld eens hoe Connetix een ‘patroon’ heeft ingezet op rijen en in vacatureblokjes.

Dus waarom moet jij een seamless pattern op je website? Nou, daarom! En nu zonder geintjes: het zorgt voor herkenbaarheid, je bent onderscheidend en het ziet er gaaf uit. Ben je benieuwd wat een seamless pattern voor jouw website kan doen? Geef mij gerust een belletje en dan bespreken we de mogelijkheden.

Front-end developer & Support

Onze goedlachse Gino is verantwoordelijk voor de grafische opmaak van jouw website en het bijbehorende projectmanagement. Daarnaast kun je met al je technische vragen bij Gino terecht. Hij helpt je graag en kan de meest ingewikkelde probleemstellingen in gemakkelijke taal aan je uitleggen.