Corporate branding

Fonts op je website: wat zijn de mogelijkheden?

03-10-19
Theo van der Plas
3 minuten

Naast het kiezen van de huisstijlkleuren die je op je website gebruikt en wat jouw boodschap gaat zijn, is het font dat je gebruikt ook heel belangrijk. Het lettertype bepaalt de uitstraling en professionaliteit van je website en kan echt een verschil maken. Wat is een (web)font en wat zijn de mogelijkheden voor het kiezen van een font? Dat vertel ik graag.

Een font is het lettertype dat wordt gebruikt in bijvoorbeeld offline teksten, maar ook op je website. Denk hierbij aan de teksten voor titels, de bodytekst en call-to-actions. Een webfont (of ook wel weblettertype) is zowel de techniek die het mogelijk maakt om het lettertype op jouw website te tonen als het lettertype zelf.

Een font kiezen doe je niet zomaar. Het is een tijdrovende klus waarbij je een goede keuze moet maken. Een goed font kan namelijk echt een verschil maken voor jouw website. Zo kan een font als Comic Sans een amateuristisch design veroorzaken, terwijl Montserrat een professionele uitstraling aan je website geeft. Maar: de uitstraling die een font geeft aan je website, ligt geheel aan de identiteit en huisstijl van je bedrijf. Dat is dan ook één van de dingen waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van een (web)font. Let daarnaast ook op de leesbaarheid van een font. Meer weten over het kiezen van fonts? In een volgend blog gaan we daar dieper op in.

De mogelijkheden voor het kiezen van een font voor je website zijn eindeloos. Jouw keuze kan hierin vallen op een gratis font, bijvoorbeeld via Google Fonts of DaFont. Op Google Fonts kun je een selectie maken uit meer dan 800 font families (varianten voor lettertypen) en deze kun je door middel van een stukje HTML-code op je website inladen. Hierbij heb je ook regelmatig de keuze uit fonts die dikgedrukt (bold) of schuin (italic) kunnen worden gebruikt. Op DaFont vind je ook veel verschillende soorten gratis fonts. Hierbij is wel belangrijk dat je rekening houdt met drie dingen:

  • de meeste fonts op DaFont hebben maar één variant (het zijn dus geen families met opties als bold en italic);
  • niet alle fonts zijn gratis te gebruiken voor commerciële doeleinden en;
  • op verschillende apparaten en in verschillende browsers kan het font op een andere manier getoond worden.

Een betaald webfont biedt daarbij een oplossing, omdat deze met veel zorg is gemaakt door de ontwerpers. Zij weten precies waar een font voor op je website aan moet voldoen om deze op alle browsers en apparaten van dezelfde kwaliteit te kunnen tonen. Betaalde webfonts zijn gekoppeld aan licenties. De licentie krijg je door het aankopen van een font, waardoor jij het font mag gebruiken op je website. Je vindt kwalitatieve, betaalde fonts onder andere op MyFonts.

Heb jij al een font gekozen voor jouw website? Of kunnen we jou daarbij helpen? Neem gerust contact met ons op. We brainstormen graag over de mogelijkheden. Volg ons daarnaast op LinkedIn om de volgende blog over fonts op je website niet te missen.

Grafisch ontwerper

Theo eet, leeft en ademt design. Hij maakt passende ontwerpen voor zowel on- als offline middelen en rust niet voordat jij 100% tevreden bent met het resultaat. Geef hem een omschrijving van waar je naar op zoek bent en Theo heeft jouw denkbeelden binnen no-time op papier.