Marketing

Slimmer navigeren, hoger scoren: broodkruimels op je website

09-10-23
Baue Wals
5 minuten

Kleine dingen kunnen een groot verschil maken. Soms zijn ze zo klein als een broodkruimel. Hoe kan een broodkruimel op je website zorgen voor slimme navigatie én je SEO-score een boost geven? Lees meer over hoe effectief deze “breadcrumbs” voor je website zijn.

Stel je voor: je bent op een website en leest een interessante pagina. (Zoals nu 😉) Maar waar ben je precies in de website? Het is dan meestal niet de homepage. Of je vraagt je af: hoe ben ik hier ook alweer terecht gekomen?

Een breadcrumb is een digitaal broodkruimelspoor (of kruimelpad). Nog beter gezegd: het is je navigatie. Hierdoor ziet je bezoeker direct waar hij zich bevindt. We laten straks wat voorbeelden zien.

Waarom is dat belangrijk? Vaak landen bezoekers – bijvoorbeeld vanuit een zoekopdracht op Google – op subpagina’s, zoals een blogbericht of productpagina. Een breadcrumb laat direct zien waar ze zijn en hoe ze daar zijn gekomen. Dit navigeert makkelijker naar andere pagina’s, wat resulteert in een lagere bounce rate. Klinkt goed, toch?

Daarnaast heeft het ook positieve impact op SEO. Daar komen we straks op terug.

'' Een breadcrumb laat je bezoeker makkelijk navigeren én heeft positieve impact op SEO ''

Breadcrumbs kom je meestal links bovenaan de pagina tegen. Dat kan op vrijwel elk soort pagina. We geven je wat voorbeelden:

 • Op een contentpagina
  In de afbeelding hieronder zie je hoe de breadcrumb voor herkenbaarheid zorgt. Als je weet waar deze pagina zich in de website bevindt, lees je de content ook makkelijker in de juiste context.
 • In een webshop
  Breadcrumbs kom je vaak tegen in webshops. Door op de breadcrumb te klikken, navigeer je een stuk makkelijker door productcategorieën dan opnieuw door het menu heen te scrollen.
 • Op een vacaturewebsite
  Vacaturewebsites maken vaak gebruik van het broodkruimelpad. Op deze websites wordt op veel verschillende factoren gezocht. Denk aan vakgebied, regio, functietype, opleiding etc. Ook wanneer je een specifieke vacature leest, zie je dankzij de broodkruimel in één oogopslag onder welk vakgebied, regio etc. deze vacature behoort.
 • In een blog
  Op een blogpagina is een breadcrumb handig om je lezer te laten zien in welke categorie de blog valt. Als hij in deze categorie meer blogs wil lezen, dan kan hij het meteen aanklikken!
 • Breadcrumbs onderaan de pagina
  Breadcrumbs kun je ook onderaan de pagina plaatsen. Dit is handig als er veel content op de pagina staat. Zo hoeft de lezer niet helemaal terug naar boven te scrollen als hij verder wil navigeren.Zelfs als hij nog niet helemaal terug wil, biedt de breadcrumb uitkomst. Is het huidige thema nog steeds interessant? Dan kan de lezer met één klik zien wat de site nog meer te bieden heeft binnen dit thema.

Je ziet dat een breadcrumb enorm bijdraagt aan de user experience van je website. Goed voor je bezoeker, je conversie en daarmee ook voor SEO!

Goed voor SEO zei je? Zeker! We geven je direct vier voorbeelden:

 • Voor SEO hecht Google veel waarde aan alles wat bijdraagt aan een betere gebruikerservaring op je website. Eén van de pijlers daarvoor is de tijd die iemand op een pagina doorbrengt (de sessieduur). Goede navigatie draagt bij aan een langere sessieduur.
 • Daarnaast gebruikt Google “de kruimels” om je site beter te begrijpen. Hoe beter dat gaat, hoe beter jouw pagina kan worden voorgesteld als een relevant zoekresultaat.

In de afbeelding hieronder zie je dat Google de zoekresultaten ook verrijkt met het kruimelpad. Dit maakt het nog aantrekkelijker voor potentiële bezoekers.

 • Google scant elke pagina om de content van je site te doorgronden. Dit zogenaamde “crawlen” gaat makkelijker wanneer breadcrumbs links bevatten. De crawler kan eenvoudig de links volgen om naar de bovenliggende pagina te gaan.
 • Bij het crawlen van pagina’s met breadcrumbs komt Google veel interne links tegen. Het is direct duidelijk dat het om een belangrijke pagina gaat. De linkwaardes tussen de pagina’s kunnen zo beter worden doorgegeven, en dat is weer goed voor SEO.

'' Google gebruikt het kruimelpad in de zoekresultaten ''

Je wilt het beste voor je bezoeker en je SEO-waarde kan altijd een flinke boost gebruiken, toch? Je kunt twee vliegen in één klap slaan. Iets te technisch om het zelf te doen? Geen zorgen; bij Secure Design helpen we je graag bij het inbouwen van breadcrumbs.

Hiervoor installeren we de YOAST SEO-plugin en zetten een extra stukje code op je website. Door ook de juiste meta data toe te voegen, laten we Google weten waar de pagina’s over gaan. Na het inrichten bouwen de breadcrumbs zich automatisch op

Had jij gedacht dat zo’n klein element zoveel effect kan hebben? Het toevoegen van breadcrumbs leveren je website deze voordelen op:

 • makkelijke navigatie
 • langere sessieduur
 • lagere bounce rate
 • betere sitestructuur door goede interne links
 • beter te indexeren door Google
 • breadcrumbs zijn zichtbaar in de zoekresultaten
 • door bovenstaande punten verbeter je de SEO-waarde (vindbaarheid) van je site

Tijd om ervoor te gaan! Geef je bezoekers de gebruiksvriendelijkheid die ze verdienen. Profiteer tegelijkertijd van een betere vindbaarheid op zoekmachines.

Neem daarom vandaag nog contact met ons op, dan kijken we samen naar de beste inrichting voor jouw situatie. Bij Secure Design hebben we ruime ervaring met het optimaliseren van websites.

Mede-eigenaar

Sven is als mede-eigenaar van Secure Design het aanspreekpunt voor klanten. Hij hoort graag welke uitdagingen je voor hem hebt en weet altijd een oplossing. Verder zorgt hij ervoor dat alles op kantoor op rolletjes loopt en dat alle afgeronde projecten resulteren in blije klanten.