Website

Stappenplan voor het maken van een goede animatievideo

25-04-19
Duncan Charité
4 minuten

Wij presenteren met trots: onze interactieve animatievideo! Maandenlang hebben we met bloed, zweet en tranen en een uitgebreid proces gewerkt naar het moment dat we deze met onze klanten kunnen delen. Wat is een animatievideo? En hoe maak je een goede animatievideo? Wij geven je graag een stappenplan om (zelf) een animatievideo te maken. Later in dit blog ontdek je ook hoe je onze video kunt bekijken.

Een animatievideo is een verzameling van stilstaande beelden die achter elkaar worden geplaatst. Hierdoor ontstaat er een vloeiende beweging en komt het beeld tot leven. Eigenlijk zoals vroeger: toen je op een kladblok tekende en vervolgens heel snel ging bladeren. Animatievideo’s kunnen voor verschillende doeleinden worden ingezet. Lastige onderwerpen kunnen bijvoorbeeld makkelijk en visueel worden uitgelegd of je kunt op een leuke manier meer over je bedrijf vertellen. Bovendien is een animatie gemakkelijk in de huisstijl van jouw bedrijf vorm te geven, waardoor deze perfect kan aansluiten bij de rest van je uitingen. In onze interactieve animatievideo vertellen wij kort over onze diensten.

In het proces voor het ontwikkelen van een animatievideo, hebben wij een aantal stappen doorlopen. Hierbij hebben we nauw samengewerkt met onze vaste videopartner TVMC. Ongeacht of je de animatievideo zelf maakt of laat maken, kun je deze stappen volgen:

Stap 1: denk het concept uit. Allereerst moet je nadenken wat het doel is van de animatievideo. Daarna moet je uitdenken wat voor type video het wordt, welke stijl past bij jouw organisatie, welk verhaal je gaat vertellen in de video en waar je de video gaat inzetten. Dat laatste kan bijvoorbeeld op social media zijn of op je website. Wij besloten te gaan voor een interactieve animatievideo om te plaatsen op onze website. Dit houdt in dat er verschillende keuzemomenten in de video verwerkt zitten, die invloed hebben op het vervolg van de animatievideo. Onze video bestaat daarom uit vier losse video’s die door middel van techniek aan elkaar worden gelinkt.

Stap 2: schrijf een script. Tijdens het uitdenken van het concept, heb je al nagedacht over het verhaal dat je wil vertellen in je animatievideo. Tijdens het maken van het script ga je concreet uitwerken wat er verteld gaat worden en beschrijf je meteen wat je in beeld gaat zien. Dus bijvoorbeeld hoe een personage in beeld verschijnt. Zelf hebben wij een opzet van het verhaal gemaakt en hebben vervolgens ondersteuning gehad bij het daadwerkelijke script.

Stap 3: maak een proof of concept. Wij ontvingen vervolgens een proof of concept van de animatie. Hierin werd ons personage getekend en zagen we ook verschillende onderdelen uit de animatievideo terug, zoals socialmedia-iconen, de meubels of de koffiemok. Deze zijn in deze fase nog niet bewegend gemaakt. Op deze manier konden wij de stijl van de animatie beoordelen en kijken of het aansloot bij onze huisstijl en onze wensen, voordat er tijd en energie werd gestoken in het bewegend maken (of ook wel: animeren). Zo is het direct duidelijk of je in de goede richting zit.

Stap 4: maak een eerste versie. Wanneer je zelf de animatievideo maakt, is het belangrijk om een eerste versie te maken, zodat je een goed beeld krijgt van het resultaat. Betrokkenen laat je hier feedback op geven. Wij hebben de animatievideo laten maken, dus wij ontvingen de eerste versie van de losse video’s. De eerste versie is de video van begin tot eind. Hier is nog niet de definitieve voice-over aan toegevoegd en ook worden er hier en daar animaties later toegevoegd (zoals het bewegen van de mond).

Stap 5: werk naar versie twee. Het idee van een tweede versie is dat deze zo goed als definitief is. Hier heb je de eventuele feedback verwerkt en beoordeel je nog één keer of alles naar wens is.

Stap 6: kies de voice-over en muziek. Zodra versie twee van de animatievideo is goedgekeurd, kun je een voice-over gaan kiezen. Kies een stem die past bij jouw organisatie en het idee van de video en laat deze vervolgens inspreken. Kies daarbij ook meteen de eventuele achtergrondmuziek.

Stap 7: maak de video definitief. Zodra de voice-over is opgenomen en de achtergrondmuziek is toegevoegd, kun je werken naar de definitieve video. Animeer de mond en voeg eventueel nog wat laatste bewegingen toe. Optioneel kun je nog ondertiteling aan je video toevoegen, zodat deze ook zonder geluid te bekijken is. Daarna is hij klaar en kun je hem opslaan.

Nu kun je jouw animatievideo gaan plaatsen op je website of gaan verspreiden via sociale media. Benieuwd geworden naar onze interactieve animatievideo? Klik dan op de glazenwasser die net in je scherm is verschenen. Benieuwd of een animatievideo ook wat voor jouw organisatie is? Neem gerust contact met ons op.

Front-end developer & Support

Laat je bij ons een website bouwen? Grote kans dat Duncan meewerkt aan het grafisch opmaken en indelen van de webpagina’s. Duncan zet zich net zo hard in voor jouw website als voor een potje poker, een avondje darten of onbeperkt sushi eten.