Website

Do’s en don’ts van video op je website

19-02-19
Gino Schreve
4 minuten

Wist je dat mensen elke dag gemiddeld 67 minuten naar video’s kijken? Je kunt er dus haast niet meer omheen: video op je website. Ook steeds meer van onze klanten gaan gebruikmaken van video op hun website en wij mogen daar regelmatig bij helpen. Heb je toch nog wat overtuiging nodig? We delen de do’s en don’ts van video op je website!

Ten eerste: video is populair. Iets lezen is voor veel mensen een fijne manier om informatie tot zich te nemen, maar veel mensen zijn (ook) visueel ingesteld. Ze willen graag iets bekijken. Waar we voorheen vooral geraakt werden door foto’s, gebeurt dat nu steeds vaker door middel van video. Het trekt dan ook veel sneller de aandacht van je bezoekers, net als animaties op je website.

Daarnaast kun je met video niet alleen iets over jouw bedrijf vertellen, maar je kunt dat wat je vertelt  ook meteen aan je bezoekers laten zien. Je kunt als het ware een sfeerimpressie geven van jouw organisatie en daardoor meer betrokkenheid creëren. Bovendien is het een manier om te laten zien wat je kunt, weet en doet. Als een visitekaartje.

video op je website

Video ter ondersteuning van de tekst. Meer zien? Bekijk de video op wiba-it.nl

De grootste ‘do’ is natuurlijk om video op je website te gaan vertonen. Maar let daarnaast op de volgende do’s:

  • Zorg dat je een plan maakt. Moet jouw video bijvoorbeeld meer laten zien over je bedrijf, extra bezoekers naar de website trekken of aanzetten tot aankoop? Met een duidelijk plan met daarin doelen die je met video wil behalen, zorg je er meteen voor dat onderstaande do’s beter aangepakt kunnen worden.
  • Plaats je eigen video’s. Het staat veel krachtiger om eigen video’s te plaatsen, die écht iets te maken hebben met jouw bedrijf. Mocht dat toch niet lukken? Dan zijn er ook opties voor stockvideo’s, bijvoorbeeld via Depositphotos.
  • Creëer originele content. Ga dus niet klakkeloos content van anderen namaken, maar geef er jouw eigen draai aan. Maak het origineel, zodat bezoekers de video écht niet willen missen.
  • Laat iets zien waar jouw bezoeker ook daadwerkelijk iets mee kan. Het moet aansluiten op jouw publiek, zodat zij het ook daadwerkelijk willen kijken.
  • Bepaal wat voor soort video het beste bij jouw organisatie past. Dat kan bijvoorbeeld een video zijn waarop medewerkers of klanten te zien zijn, maar het kan ook een geanimeerde video zijn.

Maar waar do’s zijn, zijn natuurlijk ook wat don’ts. Deze dingen moet je vooral niet doen met video op je website:

  • Plaats niet te veel video’s op één pagina. Daardoor wordt het veel te druk en onoverzichtelijk. Je wil niet dat jouw website een kermis wordt.
  • Wissel tekst met beeld af. Er zijn namelijk ook nog steeds bezoekers die graag informatie willen lezen. Op deze manier kun je beide doelgroepen beter bedienen.
  • Ga geen video’s maken, omdat het ‘moet’. Maak video’s omdat het bij jouw organisatie en je doelen past.
  • Plaats geen (te) lange video’s. De kans dat de bezoeker dan de hele video bekijkt, is klein en daardoor mist hij misschien wel een belangrijke boodschap. Wij adviseren om een video niet langer te maken dan een minuut.
video op je website

Video op de achtergrond. Meer zien? Bekijk hem op syntax.nl

Je hebt besloten om een video op je website te plaatsen. Maar hoe doe je dat? Je moet eerst bedenken waar je de video wil tonen. Dat kan bijvoorbeeld op de homepage, maar ook in een blog. Bedenk daarna hoe je de video wil tonen, bijvoorbeeld op de achtergrond, ter ondersteuning van een stuk tekst of in de header, zoals Watergames & More dat ook heeft gedaan.

Een video plaats je nooit direct op je website zelf, want dat maakt je website ten eerste langzamer. In plaats daarvan upload je de video naar YouTube of Vimeo. YouTube en Vimeo bieden namelijk een bepaalde kwaliteit video aan op basis van het device waarop gekeken wordt, bijvoorbeeld voor smartphone en laptop. Deze verschillende kwaliteitsvormen worden automatisch door YouTube en Vimeo gecreëerd. Na het uploaden van de video naar YouTube of Vimeo, zet je deze door middel van een zogeheten embed in je website. Dat werkt bij YouTube als volgt:

video op je website

Stap 1: Open de video die je op de website wil plaatsen. Klik onder de video op ‘delen’.

Stap 2: Er opent een pop-up. Kies hier voor ‘insluiten’.

Stap 3: Vervolgens verschijnt er een <iframe> die je volledig kunt kopiëren.

Stap 4: Ga naar je website en open het ‘tekst’ gedeelte in WordPress. Plak hier het iframe en je video staat erin!

Je video staat erop en nu is er nog één ding te regelen: de browserondersteuning. Safari en Chrome spelen video’s met geluid namelijk al niet meer automatisch af, maar Firefox zal dat ook niet meer doen. Heeft jouw video geluid? Dan zullen browsers deze blokkeren. Gelukkig is dit wel op te lossen! Dat kan door een klein stukje code aan de video mee te geven, waardoor het geluid niet automatisch wordt afgespeeld, maar het beeld wel. Wij kunnen je daar eventueel bij helpen.

Kunnen we jou helpen of adviseren bij het plaatsen van video’s op je website of wil je wat kwijt over onze video’s? Neem gerust contact met ons op en ik help je graag!

Front-end developer & Support

Onze goedlachse Gino is verantwoordelijk voor de grafische opmaak van jouw website en het bijbehorende projectmanagement. Daarnaast kun je met al je technische vragen bij Gino terecht. Hij helpt je graag en kan de meest ingewikkelde probleemstellingen in gemakkelijke taal aan je uitleggen.