Page Speed: wat zijn de voordelen van een snelle webpagina?
- 27-04-21
- Duncan Charité
- 4 minuten
Een snel ladende webpagina is een fijne ervaring voor iedere bezoeker. Maar naast gemak heeft het ook nog andere voordelen: Google indexeert je website beter en bezoekers maken langer gebruik van je website. Lees in dit blog alles over de betekenis en voordelen van een hoge page speed!
Page speed: wat houdt het in en wat zijn de voordelen?
Wat is page speed?
Letterlijk vertaald betekent page speed paginasnelheid. Het is de tijd die een webpagina nodig heeft om geladen te worden. Een pagina die snel laadt is natuurlijk erg fijn voor de bezoeker: hij/zij kan direct bij de content! Maar het is ook een belangrijk onderdeel van je SEO: page speed is namelijk een zwaarwegende factor in de score die Google jouw webpagina geeft. Daarnaast heeft het ook nog indirecte voordelen, zoals een lagere bounce rate en langere bezoekerssessies.
De voordelen van een hoge page speed vanuit het perspectief van de bezoeker
Een webpagina die snel laadt heeft grote invloed op de gebruikerssessie van jouw bezoeker. Ten eerste geeft het een goede eerste indruk: de content is (vrijwel) meteen zichtbaar. Een eerste indruk kan je maar één keer maken. Google toonde in 2017 aan dat bezoekers 16% minder positief zijn over een website als er een laadvertraging is van slechts één seconde.
Een hoge page speed heeft ook invloed op de duur en de intensiteit van de gebruikerssessie. De bounce rate is lager, en bezoekers blijven gemiddeld langer op een website die snel laadt.
Daarnaast komt een snel ladende pagina betrouwbaar over in de ogen van de bezoeker. Hierdoor zijn ze eerder geneigd tot acties, zoals zich inschrijven voor een nieuwsbrief of het delen van informatie.
Ook zullen bezoekers gemiddeld eerder overgaan tot de aankoop van producten op een website die snel laadt. Dit is een combinatie van de voorgenoemde factoren: een snel ladende pagina is prettig, oogt betrouwbaar en de bezoeker blijft er langer op hangen.
Hoe Google je website indexeert op basis van page speed
Google geeft je pagina een score op basis van een heleboel factoren. Hoe hoger die score is, hoe hoger je komt te staan bij een relevante zoekopdracht.
Page speed is hierbij een zwaarwegende directe factor. Dit houdt in dat een snelle laadtijd er direct voor zorgt dat de pagina een hogere score toebedeeld krijgt.
Daarnaast kost het Google meer tijd om traag ladende pagina’s te crawlen. Crawlen is het doorzoeken van het internet naar nieuwe of geüpdatete pagina’s. Het zal daarom langer duren voordat nieuwe, zware pagina’s geïndexeerd worden door de zoekmachine.
Als indirecte factor heeft het echter ook veel invloed. Zoals eerder gezegd zorgt een hoge page speed ook voor een lagere bounce rate en een langere bezoekersduur. Dit zijn ook factoren waarop Google indexeert, en geeft dus een positieve boost aan je vindbaarheid.
Methodes om page speed te verbeteren
Een korte laadtijd is dus een goede zaak. Maar hoe zorg je er nou voor dat je pagina snel laadt? Hiervoor zijn er verschillende methodes.
Belangrijk is dat niet alle methodes werken op alle websites! Iedere website is uniek, waardoor sommige oplossingen beter werken dan andere oplossing. Ook kunnen sommige methoden in conflict staan met functionaliteiten van de website. Daarom is het verstandig om te kijken naar wat wel en niet mogelijk is om de page speed te verhogen.
Enkele voorbeelden van veel gebruikte methoden zijn:
- Caching
Deze techniek slaat een tijdelijke variant van de website aan de server kant op zodat de webpagina’s niet meer bij elk bezoek opnieuw gegenereerd hoeft te worden. Deze techniek zorgt voor een verbetering van de laadsnelheid. - Image optimization
Het optimaliseren van afbeeldingen waardoor deze minder groot worden. Hierdoor wordt het aantal Mb’s dat over de lijn gaat om een pagina te laden verlaagd. Dit kan onder andere door afbeeldingen de juiste afmetingen en bestandsextensie (bijvoorbeeld WebP) te geven. - Lazy load
Het alleen inladen van onderdelen van de pagina die in beeld zijn. Door content pas te laden wanneer de gebruiker er naartoe scrolt in plaats van meteen de hele pagina te laden zorgt voor een afname van het aantal Mb’s dat geladen moet worden om een website te bekijken. - Minifying van CSS en JS bestanden
Het samenvoegen van bepaalde bestanden zodat er minder losse bestanden opgehaald hoeven te worden. Overbodige tekens, symbolen en meer worden uit de code gehaald. Opvolgend worden bestanden samengevoegd wat laadtijd verminderd. - Code van derden beperken
Het inladen van marketing scripts en pixels zorgt ervoor dat de website aanzienlijk vertraagd. Google is hier zeer streng in met als gevolg een aanzienlijk verlies van Pagespeed punten. Bedenk daarom goed of al deze scripts nodig zijn en schakel onnodige scripts uit.
Advies om jouw page speed te verhogen?
Iedere website is anders, waardoor er niet één eenvoudige oplossing is om je page speed te verhogen. Wil je weten wat de mogelijkheden zijn om jouw website sneller te laten laden? Neem dan contact met ons op of schrijf je in voor onze nieuwsbrief voor het laatste nieuws op het gebied van webdevelopment!