Website verbeteren met brainstorm technieken
- 14-06-24
- Sven Versluijs
- 8 minuten
Hoe maak je een unieke website? Hoe verzin je nieuwe content of werk je corporate branding uit? Om tot een gewenst resultaat te komen gebruiken wij dagelijks brainstorm technieken. Met brainstormen kom je tot bruikbare, uitgewerkte content ideeën.
Het mooie van deze technieken is dat je er ook zelf mee aan de slag kunt. Daarom bespreken we in dit blog vier effectieve brainstormtechnieken.
Laten we direct beginnen met de eerste brainstorm techniek: mindmapping:
Brainstormen met mindmapping
Mindmapping is een brainstorm techniek waarbij je je creatieve ideeën gestructureerd in kaart brengt rondom een centraal thema. Dit kan een idee zijn, een inzicht of een ander concept dat je nog verder moet uitdenken, zoals je online marketing strategie.
Het hoofdidee is het startpunt en van hieruit maak je verschillende vertakkingen naar gerelateerde ideeën. Zoals je in de afbeelding kunt zien, maken deze vertakkingen het visueel makkelijk om direct de verbinding te zien tussen de ideeën. Het is een eenvoudige manier om verschillende inzichten te verzamelen en het stimuleert om creatief te blijven denken.
Foto: Brainstormtechniek Mindmapping
Hoe werkt een mindmap brainstorm?
- Kies je hoofdthema
Begin met het opschrijven van je hoofdthema. Doe dat in het midden van een groot vel papier, op een whiteboard, of digitaal. Dit is het centrale concept dat je verder wilt uitwerken. Zet er een cirkel of een kader omheen. Dit is het ankerpunt van je mindmap en de basis voor de verdere ideeën die er nog bij komen. - Vertakkingen maken
Nu is het tijd om ideeën toe te voegen. Je kunt dit zien als titels van het hoofdthema. Zet elke titel op papier, omcirkel ze en trek dan van elke titel een lijn (de vertakking) naar het hoofdthema in het midden. - Subthema’s toevoegen
Kijk of je aan de titels ook subthema’s kunt toevoegen. Zo duik je verder in de details en verzamel je steeds meer relevante informatie over de titels. Zet deze subthema’s dicht bij de omcirkelde titel en verbind ze met een kort lijntje. - Evalueer
Nadat je alle ideeën hebt opgeschreven, neem je de tijd om ze te bespreken. Kijk of er verbanden tussen de thema’s zijn en of je thema’s kunt groeperen. Uiteindelijk beoordeel je welke ideeën het meest waardevol, relevant én uitvoerbaar zijn om bij te dragen aan je project of onderzoek.
De volgende brainstormtechniek die we hier bespreken heeft veel weg van een mindmap. We gaan verder met de brainstorm techniek bloemassociatie.
Brainstormen met bloemassociatie
Ook bij Bloemassociatie is een centraal thema het startpunt, dat je daarna visueel gaat koppelen met associaties aan het centrale thema. Zoals je in de afbeelding ziet, vormen de bladeren van de bloem de associaties op je hoofdthema.
Foto’s: Bloemassociatie, (1) Centrale thema met verschillende ideeën | (2) Uitgewerkt idee vanuit het blad van de bloem
Hoe werkt een brainstorm met bloemassociatie?
- Kies het centrale thema
Noteer je centrale thema of uitdaging in het midden van het papier en teken er een rondje omheen. Dit vormt het hart van de bloem. - Bladeren tekenen
Voor elk belangrijk idee of associatie op je centrale thema teken je een blad aan het hart van de bloem. Herhaal dit tot er geen bladeren meer bij passen. - Start met brainstormen
Kies een blad van de bloem en zet op een ander vel papier alles waar je bij dat woord aan denkt. Uiteraard moet dit te maken hebben met de vraag of opdracht die je in het centrale thema wilt uitwerken. - Evalueer
Uiteraard analyseer je de relaties tussen de verschillende eigenschappen op de bladeren. Zoek naar manieren waarop deze elkaar kunnen versterken of kijk naar inzichten die kunnen leiden tot oplossingen voor jullie centrale uitdaging.
Tip: Stop een brainstormsessie niet te snel en bedenk veel woorden. Wat voor jou wat verder weg staat van het hoofdthema, kan de ander juist op nieuwe ideeën brengen!
Soms is het nodig om meer out of the box te denken. Een brainstormmethode die zich daar goed voor leent, is “Verleg je grenzen”.
Brainstorming met de methode “verleg je grenzen”
‘Verleg je grenzen’ is een brainstormtechniek die uitnodigt om buiten de bekende kaders te denken. Het doel is om heel veel ideeën te verzamelen door alle denkbare beperkingen opzij te zetten.
Stel je zelf de vraag:
- Wat als je alle tijd hebt?
- Wat als budget geen rol speelt?
- Wat als je niet hoeft na te denken over technische haalbaarheid?
Als “alles kan”, dan laat je je niet tegenhouden. Daarom stimuleert deze methode om fantasierijk te denken. Het brengt je op ideeën waar je anders niet snel op zou komen.
Foto: Brainstormtechniek Verleg je grenzen
Hoe werkt de brainstorm techniek “verleg je grenzen”?
- Stel het uitgangspunt vast
Begin de brainstormsessie weer met het opschrijven van het centrale thema of de uitdaging waar je aan wilt werken. Zet dit in het midden van een groot vel papier of whiteboard. - Maak vertakkingen aan
Net als bij mindmapping, maak je vertakkingen aan. Gebruik als hoofdtitels van deze vertakkingen bijvoorbeeld de gebruikerseisen voor het concept dat je wilt uitwerken. Denk zonder beperkingen, want dat geeft je alle vrijheid voor nieuwe ideeën! - Evalueer en groepeer
Bespreek alle verzamelde ideeën en groepeer ze op haalbaarheid of thema. Kies de meest belovende ideeën uit om verder te verkennen of om in je project toe te passen.
De laatste brainstormtechniek die we je willen voorleggen is “quickstorm”.
Brainstorming met quickstorm
Quickstorm is een snelle brainstormtechniek die je helpt om snel nieuwe ideeën te bedenken door verschillende eigenschappen met elkaar te combineren. Je kiest twee belangrijke woorden, gerelateerd aan je project. Daarna koppel je hun specifieke kenmerken om frisse inzichten te krijgen. Deze methode is perfect om snel creatief te denken.
Foto’s: Quickstorm, (1) Gebruikerseisen in kolommen verbonden met lijnen | (2) Gegenereerde ideeën vanuit de kolommen
Hoe werken brainstormsessies met quickstorm?
- Maak kolommen
Zet twee kolommen op een groot vel papier of op een whiteboard. Als titel boven de kolommen kies je bijvoorbeeld de belangrijkste gebruikerseisen voor je project. - Noteer eigenschappen
Zet onder elk kernwoord de tien belangrijkste eigenschappen die met de titel geassocieerd worden. - Combineer de eigenschappen
Verbind de eigenschappen door lijnen te trekken van de ene kolom naar de andere. - Formuleer ideeën
Analyseer de verbindingen die jullie hebben gemaakt. Formuleer deze op een apart blad als nieuwe ideeën. Bespreek deze om hun potentieel verder te bepalen.
Organiseer een brainstormsessie voor de beste content ideeën
Of je nu juist op zoek bent naar het (eind)doel, óf vooral in de verdere uitwerking vastloopt; je kunt deze brainstormtechnieken voor beide zaken gebruiken. Zo is het bijvoorbeeld ideaal voor het bedenken van nieuwe content óf voor het verbeteren van de bestaande content.
Kun je wel wat hulp gebruiken bij het bedenken van frisse ideeën? Pak er een brainstorm techniek uit en ga vooral aan de slag. Liever samen met ons brainstormen? Graag, bel ons gerust! We denken graag met je mee bij het optimaliseren van je zakelijke website of het uitwerken van nieuwe ideeën voor je webshop.