Marketing

Wat is een WooCommerce webshop?

22-02-21
Duncan Charité
4 minuten

Een eigen webshop is een belangrijke toevoeging voor veel websites. Maar hoe plaats je nou zo’n winkel in je website? In dit blog zullen we je alles vertellen over de WordPress plug-in WooCommerce!

WooCommerce is een plug-in voor WordPress. Met deze plug-in is het mogelijk om je eigen webshop in je website te bouwen. Dit kan een simpele webshop zijn met behulp van de standaardversie, maar ook een uitgebreide en complexe webwinkel door gebruik te maken van (betaalde) thema’s en plug-ins. Sinds de lancering in 2011 is WooCommerce explosief gegroeid. Met ruim 120.000.000 downloads is het verreweg de grootste oplossing in WordPress voor een webshops.

WooCommerce installeer je zoals alle andere WordPress plug-ins. Zoek ernaar bij de plug-in opties van je website, installeer de plug-in en activeer het. Tijdens de installatie kan je de basisinstellingen van jouw webshop configureren, zodat je verschillende functionaliteiten kan aanzetten die passen bij jouw website. Daarnaast is WooCommerce grotendeels geïntegreerd met WordPress, waardoor het compatibel is met de meeste WordPress thema’s.

Bij WooCommerce kan je net zoals bij WordPress gebruik maken van thema’s. Er kan onderscheid gemaakt worden tussen twee soorten thema’s: gratis en betaald. Een gratis versie hoeft niet per se beter of slechter te zijn dan een betaalde; het ligt eraan welke functionaliteiten en vormgeving gewenst zijn.

Thema’s kun je downloaden en installeren zoals WordPress thema’s. Je zoekt een thema via Google of een andere site die bij je website past, download dit thema en installeert het in jouw WordPress website.

WooCommerce maakt gebruik van plug-ins, vergelijkbaar op de manier waarop WordPress dat doet. Deze plug-ins kan je vinden via Google, maar ook via websites zoals Codecanyon.nl. Daarnaast is het ook mogelijk om zelf een plug-in te ontwikkelen indien je bekend bent met programmeren.

Met plug-ins kan je in feite alle functionaliteiten inbouwen die je maar kan bedenken. Voorbeelden zijn onder andere een plug-in voor het automatisch drukken van verzendlabels en een plug-in waarmee je producten kan importeren uit een CSV-lijst.

Een plug-in die essentieel is voor een webshop is er een voor betaalmogelijkheden. Een derde partij is nodig om de betaling aan jouw winkel te regelen.

Door middel van een API-sleutel koppel je jouw webshop aan de gekozen betaalprovider. Dit zorgt ervoor dat er op een veilige manier transacties gedaan kunnen worden naar jouw bedrijf. Voorbeelden van veel gekozen betaalmogelijkheden zijn onder andere iDeal, PayPal, Sofort Banking (Duitsland) en MisterCash (België).

Wil jij ook een webshop laten inbouwen in jouw website? Of wil je een hele nieuwe website met een webwinkel? Dat kan! Neem dan contact met ons op om te kijken wat de mogelijkheden zijn & volg ons op sociale media voor meer nieuws over webshops!

Front-end developer & Support

Laat je bij ons een website bouwen? Grote kans dat Duncan meewerkt aan het grafisch opmaken en indelen van de webpagina’s. Duncan zet zich net zo hard in voor jouw website als voor een potje poker, een avondje darten of onbeperkt sushi eten.